Wyniki konkursu dla młodzieży “NATURA BEZ GRANIC”

Konkurs dla młodzieży na krótki film i plakat w ramach rosyjsko-polskiego projektu NATURA BEZ GRANIC odbywał się od 01 marca do 12 września 2021 r. Skierowany był do młodych ludzi obu krajów, a jego celem było zwrócenie uwagi na konieczność ochrony transgranicznych obszarów natury, tj. znajdujących się na terytorium sąsiadujących krajów.

Do konkursu zgłaszano prace w dwóch kategoriach: „Krótki film” i „Plakat”.

Łącznie 58 dzieci z Rosji i Polski zobrazowało swoją miłość do przyrody przygotowując 62 konkursowe prace: 17 filmów i 45 plakatów. 3 prace były zbiorowe. 5 uczestników nadesłało 2 lub więcej prac. Na przykład Antonina Pavlova z Centrum Dzieci i Młodzieży „Na Komsomolskiej” wysłała na konkurs 5 plakatów.

Najmłodsza uczestniczka z Polski miała 11 lat, z Rosji – 12 lat, a najstarszy uczestnik – 23 lata.

Zwycięzcy zostali wyłonieni przez ekspertów partnerów Konkursu. W Rosji był to Kaliningradzki Obwodowy Ośrodek Ekologii, Historii Lokalnej i Turystyki dla Dzieci i Młodzieży, a w Polsce – Zespół Szkół Ekologiczno-Transportowych w Gdyni.

Zwycięskie prace i nagrody w rosyjsko-polskim konkursie dla młodzieży na krótki film i plakat.

Obiekty rosyjsko-polskie (polscy uczestnicy)

Kategoria « KRÓTKI FILM»

1. Maksymilian Pyzio, praca konkursowa – «Granica wody», nagroda – kamera akcji.
  2. Jadwiga Leśniewska, praca konkursowa «Bałtyk o świcie i zmroku», nagroda – bransoletka fitness.

Kategoria « PLAKAT»

1. Agata Studzińska, praca konkursowa «Puszcza Romincka», nagroda – tablet graficzny.
  2. Natalia Fiodorowicz, praca konkursowa «Dbajmy o naturę», nagroda – pendrive.

Obiekty rosyjsko-polskie (rosyjscy uczestnicy)

Anisimova Victoria, Anisimova Olga, nominacja « KRÓTKI FILM», praca konkursowa – « Rzeka Węgorapa», nagroda – kamera akcji.

Onkes Nikol Denisovna, nominacja « PLAKAT», praca konkursowa – «To jest Kanał Mazurski», nagroda – tablet graficzny.

Smolentseva Veronika, nominacja « PLAKAT », praca konkursowa – «Rzeka Banówka», nagroda – bransoletka fitness.

Moshenets Fedor, nominacja « PLAKAT», praca konkursowa – «Rzeka Łyna», nagroda – pendrive.

Obiekty rosyjsko-litewskie (rosyjscy uczestnicy)

Inshina Anastasia, nominacja « KRÓTKI FILM», praca konkursowa – «Ratujmy razem ekologię rzek», nagroda – kamera akcji.

Orłow Iwan, nominacja « KRÓTKI FILM», praca konkursowa – «Niemen – czysta rzeka», nagroda – kamera akcji.

Z polskiej strony w konkursie wzięło udział 30 osób, które nadesłały łącznie 34 prace: 28 plakatów i 6 filmów.

Wyróżnione plakaty:

Warto wiedzieć, w jakim wieku są autorzy nagrodzonych prac, skąd pochodzą i w których szkołach się uczą:

Zwycięzcy kategorii KRÓTKI FILM

1. Maksymilian Pyzio 16 lat – Zespół Szkół Technicznych w Słupsku
  2. Jadwiga Leśniewska12 lat – Szkoła Podstawowa nr 45 w Gdańsku

Zwycięzcy w kategorii PLAKAT

1. Agata Studzińska 12 lat – Szkoła Podstawowa nr 37 w Gdyni
  2. Natalia Fiodorowicz 11 lat – Szkoła Podstawowa w Dywitach

Fundacja „Moda na Warmię i Mazury” zdecydowała, by spośród 34 nadesłanych prac polskich uczestników wyróżnić kilka innych poza nagrodzonymi.

W kategorii FILM wyróżniono pracę nadesłaną przez Olafa Koselę „Łyniane lustro”.

• Olaf Kosela ma 15 lat i jest uczniem Zespołu Szkół Ekonomiczno-Handlowych w Olsztynie

W kategorii PLAKAT wyróżnieni uczestnicy to:

• Oliwia Mohyła 16 lat – Zespół Szkół Ekologiczno-Transportowych w Gdyni
  • Tomasz Sikora 19 lat – Zespół Szkół Ekologiczno-Transportowych w Gdyni
  • Marianna Domaradzka 14 lat –  Szkoła Podstawowa nr 18 w Gdyni
  • Amelia Mielewczyk 19 lat – Zespół Szkół Ekologiczno-Transportowych w Gdyni
  • Emilia Witkiewicz 13 lat – Zespół Placówek Specjalnych przy Wojewódzkim Specjalistycznym Szpitalu dziecięcym w Olsztynie
  • Jakub Hinc 19 lat – Zespół Szkół Ekologiczno-Transportowych w Gdyni
  • Anna Hildebrandt 17 lat –  Zespół Szkół Ekologiczno-Transportowych w Gdyni

GRATULUJEMY!

Nagrody zostaną wręczone na prezentacjach projektów:

27 października 2021 r. w Gdańsku w Rosyjskim Centrum Nauki i Kultury przy ul. Długiej 35 o godz. 11.00,

28 października w Olsztynie w Bibliotece Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego przy ul. Oczapowskiego 12b o godz. 12.00.

W komisji konkursowej oceniającej polskie prace zasiadali:

1. Ewa Świderska-Mądry – pedagog w Zespole Szkół Ekologiczno-Transportowych w Gdyni, architekt, malarka, członkini wielu stowarzyszeń artystów w województwie pomorskim.
  2. Maja Krempeć – artystka i filmowiec, absolwentka szkoły filmowej PWSFTViT w Łodzi oraz wydziału sztuki na UWM w Olsztynie.
  3. Bartosz Cirut – artysta grafik, właściciel Agencji Reklamowej CIRUT Design w Olsztynie.
  4. Daria Wyszyńska – pedagog na kierunku architektura krajobrazu w Zespole Szkół Ekologiczno-Transportowych w Gdyni, absolwentka wydziału architektury Politechniki Gdańskiej.
  5. Wioletta Sokół – prawniczka, w latach 1990-2010 dyplomata w Kaliningradzie i w Moskwie, obecnie koordynuje działalność Instytutu Współpracy Regionalnej i Transgranicznej w Elblągu.

Partnerzy projektu:

– Rosyjskie Centrum Nauki i Kultury w Gdańsku;

– Ministerstwo Zasobów Naturalnych i Środowiska Obwodu Kaliningradzkiego;

– Rosyjska grupa medialna „Western Press”;

– Kaliningradzki Państwowy Uniwersytet Techniczny;

– Zespół Szkół Ekologiczno-Transportowych (Gdynia);

– Kaliningradzki Obwodowy Ośrodek Ekologii, Historii Lokalnej i Turystyki dla Dzieci i Młodzieży;

– Związek Fotografów Przyrody Obwodu Kaliningradzkiego;

– Muzeum Budownictwa Ludowego – Park Etnograficzny w Olsztynku;

– Park Krajobrazowy Puszczy Rominckiej;

– Fundacja „Moda na Warmię i Mazury”;

– Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Instytut Literaturoznawstwa, Katedra Literatur Wschodniosłowiańskich

Projekt „Natura bez granic” Fundacji Istok realizowany jest z dotacji Prezydenta Federacji Rosyjskiej na rozwój społeczeństwa obywatelskiego przyznanej przez Fundację Stypendia Prezydenta nr 20-2-005589.

Strona Fundacji Istok https://istok39.ru/